25-godišnja studentica osuđena uvjetno

19/06/2012 // Posted in ICT sigurnost  

25-godišnja studentica osuđena uvjetno
Splitska hakerica Marina pretjerala kada je pokušala provaliti u sustav MUP-a

Optužena se branila kako nije pričinjavala štetu, nego je samo proučavala sigurnosne sustave za potrebe studija računarstva

Uvjetna kazna zatvora od tri mjeseca uz rok kušnje od godinu dana prijeti Marini M.(25), studentici računarstva, prema optužnici koja je tereti za hakiranje niza internetskih adresa. Otkrivena je nakon što je u ljeto prošle godine pokušala upasti u zaštićeni dio web-stranice MUP-a, ali joj se ispriječio sigurnosni sustav.

Prema optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, Marina M. je od sredine srpnja do sredine kolovoza 2011. godine u stanu u kojem živi sa svog računala koristila programe za skeniranje slabosti sigurnosnih postavki web-stranica. Nakon skeniranja slabosti obilazila je postavljene zaštitne mjere i pristupala računalnim sustavima. Na taj način upala je neovlašteno na 21 stranicu s kojih je iz baza podataka preuzimala privatne podatke o korisničkim imenima, lozinkama i e-mail adresama.

Skenirala sustav

Protiv nje je podnesena kaznena prijava u rujnu prošle godine. Tijekom ispitivanja u policiji, Marina M. je izjavila kako nije pokušala pristupiti web-stranicama MUP-a. Prema njezinim riječima, samo je skenirala njihov sustav tražeći ranjivosti koje omogućuju upad u sustav. Za ostale stranice je izjavila kako preuzeti podaci nisu bili zaštićeni, a dokaz za to je upravo činjenica što ih je uspjela preuzeti.

Što se tiče motiva, Marina M. je kazala policijskom istražitelju kako njezin motiv nije bio preuzimanje privatnih i zaštićenih podataka, nego je željela proučavati sigurnosne sustave raznih web-sadržaja za potrebe studija računarstva na koji je upisana. Unatoč takvoj obrani, tužiteljstvo je ustrajalo na kaznenom progonu, podiglo optužnicu i predložilo uvjetnu kaznu zatvora. Na Općinskom sudu u Splitu smatraju kako je takav zahtjev tužiteljstva opravdan jer je iz dokaznih radnji vidljivo korištenje namjenskih programa za neovlašteno preuzimanje sadržaja s web-stranica.

Što se tiče stranica MUP-a, za sud je bitno što iz loga datoteke proizlazi da je napad izvršen s IP adrese kojom se koristi Marina M. Također je bitno kako je njezino postupanje zaštitni mehanizam prepoznao kao napad na zaštićene podatke. Slijedom svega navedenog, sud je prihvatio zahtjev tužiteljstva i izrekao predloženu sankciju u kaznenom nalogu.

Ako se Marina M. ne bude žalila, odluka će postati pravomoćna, a u protivnom će se provesti suđenje. Osim uvjetne kazne zatvora, sud je odredio i da treba platiti 500 kuna sudskih troškova. Kazneni zakon propisuje da “tko ošteti, izmijeni, izbriše, uništi ili učini neuporabljivim tuđe automatski obrađene podatke ili računalne programe u namjeri da se oni uporabe kao pravi, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine”. Ovo kazneno djelo nije kod nas do sada bilo često procesuirano.

U slučaju glavne rasprave najbitniji dokaz bude nalaz sudskog vještaka za informatiku koji se izjasni o eventualnoj zloporabi i krađi zaštićenih informacija. Ako prihvati kazneni nalog, Marina M. će godinu dana strogo morati paziti kako koristi računalo.

‘Harala’ od Bocvane do Velike Britanije

Web-stranice s kojih je Marina M. neovlašteno preuzimala podatke bile su više nego raznolike. Među njih 21 ima stranica vlade Bocvane, zatim nacionalna statistika Velike Britanije, sveučilište Hartford, Armani, podaci o proizvođačima čokolade, proizvođači kuhinjskih elemenata, farma za uzgoj ptičje hrane, nutricionistička prehrana.

(preuzeto u potpunosti sa Internet stranica Slobodne Dalmacije dana 19.06.2012.)

This entry was posted on 19/06/2012 at 9:42 pm and is filed under ICT sigurnost. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply (name & email required)

You must be logged in to post a comment.