e-fijasko: pompozno najavljivani projekt zasad na klimavim nogama

17/07/2010 // Posted in ICT tehnologije  

Datum objave: 17.7.2010 u 08:11h

e-fijasko: pompozno najavljivani projekt zasad na klimavim nogama
Zbog pada servera liječnici recepte opet pišu rukom

Pacijenti su nam sve nervozniji, a mi možemo jedino sjesti i plakati jer sustav ne radi, požalila nam se obiteljska liječnica Željka Perić
Bit ću e-doktor, ali više ne vidim čovjeka. Pretvorili smo se u šifre, pinove i lozinke, ističe dr. Željka Perić.

ZAGREB – Pompozno najavljeni projekt e-zdravstva, koji bi od Nove godine papirnate recepte i uputnice trebao trajno izbrisati s lica zemlje, započeo je na klimavim nogama. U ordinacijama se čeka dulje no inače, jer centralni server informacijskog zdravstvenog sustava Cezih očito ne može istodobno opslužiti toliki broj korisnika, pa su veze s centralom neprestano u prekidu.

– Već tri dana »krepavamo« od muke jer Cezih ne radi, a pacijenti su nam sve nervozniji. Jučer sam izašla u hodnik i rekla im da možemo jedino sjesti i plakati jer sustav ne radi – požalila nam se obiteljska liječnica Željka Perić, jedna od mnogih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji ovih dana imaju ozbiljnih problema zbog uvođenja e-recepata i e-uputnica. Zbog pada servera, recepte i uputnice, umjesto elektroničkim putem, ponovno je počela ispisivati – rukom.

Projekt e-recepata u njenoj je ordinaciji krenuo 1. srpnja, i u početku je sve funkcioniralo dobro, ali kad su u sustav uvedene i e-uputnice za laboratorij u okviru doma zdravlja, počeo je »cirkus«.

– Žalili smo se HZZO-u, i rekli su nam da »rade na rješavanju«, ali do danas nisu riješili baš ništa – veli dr. Perić, te dodaje kako je otežavajuća okolnost što se u e-recepte krenulo baš u vrijeme godišnjih odmora, kad jedan liječnik ionako skrbi o dvostruko više pacijenata.

Prema planu resornog ministarstva, do Nove godine trajat će prijelazna faza, u kojoj se recepti i uputnice daju pacijentima u ruke kao i dosad, a istodobno se Cezihom šalju – u ljekarnu ili drugu ordinaciju. Zasad se e-uputnice ograničavaju samo na matični dom zdravlja, no kad dođu na red uputnice za specijalističke usluge i naručivanje pacijenata iz ordinacije obiteljske medicine, moglo bi biti problema.

– Bit ću e-doktor, ali više ne vidim čovjeka. Pretvorili smo se u šifre, pinove i lozinke, a nemamo pogled, riječ i sućut za čovjeka – žali se naša sugovornica.

U HZZO-u i Ministarstvu zdravstva nismo dobili objašnjenje uzroka problema sa središnjim informacijskim sustavom, koji je prošle godine nadograđen računalnom opremom i softverom koji su trebali osigurati nesmetano uvođenje e-zdravstva. Ugovor što ga je prije godinu dana ministar Darko Milinović sklopio s kompanijom Ericsson Nikola Tesla, vrijedan najmanje 55 milijuna kuna, po ministrovim je riječima trebao osigurati »trenutačni i kontinuirani pristup kvalitetnim informacijama, te povećavanje organizacijske učinkovitosti zdravstvenog sustava«.

– Vrlo sam ponosan činjenicom da će Hrvatska uskoro imati ovako sofisticirani sustav e-zdravstva koji će unaprijediti život i poslovanje svim njegovim korisnicima, poručivao je tada Milinović, ne računajući da bi e-zdravstvo moglo započeti ovakvim e-fijaskom.

Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ

(članak je u potpunosti prenesen sa Web stranica Novog lista)

This entry was posted on 17/07/2010 at 10:02 am and is filed under ICT tehnologije. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply (name & email required)

You must be logged in to post a comment.