Oporavak od katastrofe i kontinuitet poslovanja lučkih informacijskih sustava (znanstveni rad)

12/11/2009 // Posted in ÄŒlanci/konferencije/predavanja  

Nedavno je objavljen zanimljiv znanstveni rad koji se bavi problematikom kontinuiteta poslovanja lučkih informacijskih sustava autora s Pomorskog fakulteta u Rijeci – Edvard Tijan; SerÄ‘o Kos; Dario Ogrizović.

Sažetak

Rad predstavlja strukturnu analizu objedinjenog sustava informatičko-telekomunikacijske razmjene poruka i podataka u lučkom okruženju (PCS-Port Community System), kao i glavnih sudionika u sustavu, internih i eksternih, koji sudjeluju u lučkim poslovnim aktivnostima. Definirana je tipična informacijska i telekomunikacijska infrastruktura PCS-a, s glavnim izazovima prilikom uvođenja sustava. Značajan naglasak je stavljen na informacijsku sigurnost unutar PCS-a, što predstavlja čvrst temelj za uvođenje koncepta i modela integralne sigurnosti. Zaključno, dvije često zanemarene poslovne funkcije su detaljno definirane: oporavak od katastrofe (disaster recovery) i upravljanje kontinuitetom poslovanja (business continuity management), kao i zahtjevi za kreiranjem robusnog plana kontinuiteta poslovanja. Cilj takvog plana je osigurati rad PCS-a u slučaju katastrofe ili predviđenog prekida u skladu s analizom sustavnih rizika informacijsko-telekomunikacijskog sustava u lučkom okruženju.

Rad na hrvatskom jeziku
Rad na engleskom jeziku

This entry was posted on 12/11/2009 at 3:01 pm and is filed under ÄŒlanci/konferencije/predavanja. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply (name & email required)

You must be logged in to post a comment.