Novi podaci o konkurentnosti hrvatske ekonomije

08/09/2009 // Posted in Ostalo  

HRVATSKA se po konkurentnosti gospodarstva, prema najnovijim podacima, našla u društvu Namibije, Maroka Vijetnama, nakon što smo prema ocjenama pali za čak 11 mjesta i trenutno se nalazimo na 72 mjestu od moguće 133 zemlje. Štoviše, Hrvatsku je sada po konkurentnosti preskočila i Crna Gora, a jedino nam za utjehu može služiti podatak da je iza nas još uvijek Srbija.

Od ostalih susjeda recimo kako je Slovenija sada na 37 mjestu u svijetu, što je skok za pet mjesta, dok je Crna Gora nedostižna na 62. mjestu. Za one koji možda ne znaju riječ je o izvještaju o globalnoj konkurentnosti 2009./2010. Svjetskog gospodarskog foruma. Hrvatska sudjeluje u istraživanju već osam godina, a današnje 72. mjesto najlošiji je rezultat ikada.

Prema podacima koji su danas prezentirani ocjena konkurentnosti pala je za 4,5 posto na svega 4,03. Od dvanaest stupova konkurentnosti najveći je pad zabilježen u efikasnosti tržišta rada, gdje je zabilježen pad za 24 mjesta te efikasnosti tržišta roba, gdje smo skliznuli za 18 mjesta. U oba područja nalazimo se ispod 90. mjesta među 133 zemlje svijeta.

Seebiz otkriva i kako su institucije, odnosno njihova efikasnost, koje su bile među problematičnim područjima i lani, sada su se srozale na 85. mjesto, a izvješće o gospodarskoj konkurentnosti napominje probleme s prevelikom i neučinkovitom administracijom te neproduktivne javne rashode, ali i korupciju.

Podsjetimo, kako je jučer izvješće bonitetne kuće Dun & Bradstreet (D&B), na najgori je mogući način opovrgnulo najave premijerke Jadranke Kosor kako je izlaz Hrvatske iz krize vrlo blizu te su ocijenili kako je samo povećan pad u gospodarstvu nakon Vladinih mjera.

Izvor: index.hr

This entry was posted on 08/09/2009 at 10:24 am and is filed under Ostalo. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply (name & email required)

You must be logged in to post a comment.