Ilegalno pristupanje podacima korisnika tijekom popravka računala

23/07/2009 // Posted in ICT sigurnost  

Sky News objavio je jučer zanimljivu reportažu o tome što se dogodilo u servisima računalne opreme u koje su odnijeli računala na popravak. Serviseri su pregledavali podatke, skidali lozinke, bankovne podatke i korisnička imena, pokušavali ih koristiti, te čak instalirati keylogger programe koji bilježe aktivnosti na računalima i šalju ih njima u formi logova (dnevnika) te pristupali ugradjenoj Web kameri. Gotovo u svim posjećenim servisima situacija je bila ista osim u jednom.

Komentar ovakve situacije bi bio da su za ovo jednako krivi i serviseri i ljudi koji svoja računala daju u posjed drugima ne vodeći brigu o tome što sadrže. Što očekivati ukoliko netko ostavi svoj novčanik prepun zapisanih lozinki, kreditnih i debitnih kartica te gotovine nasred ceste? Otprilike isto što može očekivati preda li svoje osobno računalo u servis nepoznatoj osobi.

This entry was posted on 23/07/2009 at 8:42 am and is filed under ICT sigurnost. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply (name & email required)

You must be logged in to post a comment.