Županije moraju zaposliti čovjeka za čuvanje tajnih podataka…

February 7, 2011 // Posted in Legislativa  

Iako je ovaj člančić napisan tendenciozno i površno (ne radi se o županijama, ne radi se osobi za čuvanje tajnih podataka…) pohvalno je da je hrvatska vlast niti tri godine od donošenja relevantnog zakona odlučila nešto napraviti po tom pitanju…

Županije moraju zaposliti čovjeka za čuvanje tajnih podataka. Još se ne zna što će ta osoba raditi!

Svi koji će imati pristup tajnim podaicma moraju proći sigurnosnu provjeru

ZAGREB, SISAK – Uz postojećih 14, Marina Lovrić-Merzel, sisačko-moslavačka županica, mora imenovati i 15. savjetnika – za informacijsku sigurnost i koordiniranje obrambenih priprema, ali to sada od nje hitno traži Petar Mišević, predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost. Županici još nije jasno što bi taj savjetnik zapravo trebao raditi.

– U Vladi kažu da imenujemo savjetnika i osiguramo novac za njegovu plaću, a što će on raditi, Vlada će nam reći kada ga zaposlimo – rekla je županica Lovrić-Merzel.

Iako postoji zabrana zapošljavanja u državnim službama, mjesto novih savjetnika obveza je još od kraja kolovoza 2008.. Tim pravilnikom propisano je da svaka županija mora imati savjetnika za informacijsku sigurnost, a oni koji imaju pristup tajnim podacima, moraju imati odgovarajuće certifikate. Oni koji imaju pristup tim podacima, moraju proći sigurnosnu provjeru.

Ranko Ostojić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, rekao je da su te odredbe dio NATO-ovih standarda. Županici je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost već je dvaput pisao da imenuje savjetnika za informacijsku sigurnost.

(preuzeto u cijelosti s Jutarnjeg lista)

This entry was posted on February 7, 2011 at 10:30 am and is filed under Legislativa. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply (name & email required)

You must be logged in to post a comment.