Informatizacija na hrvatski način

28/11/2009 // Posted in ICT governance  

Sustav koji ne radi HPB platio 112 milijuna kuna

Ukupna vrijednost projekta iznosi 150 milijuna kuna, no preostalih 38 bit će uplaćeno kad sustav konačno proradi – autor Jagoda Marić, Novi list

ZAGREB – Uz 400 milijuna kuna gubitka kojeg će uzrokovati loši krediti, novoj upravi Hrvatske poštanske banke (HPB) muku zadaje i projekt ulaganja u informatiku vrijedan 150 milijuna kuna. Prije četiri godine stara je uprava na čelu s Josipom Protegom pokrenula program implementacije novog informacijskog sustava, a posao je dogovoren i ugovori su sklopljeni u ožujku 2006. godine.

No, u tim ugovorima, kako doznajemo, nije utvrđen rok u kojem novi informacijski sustav treba proraditi, pa nije čudo da se to gotovo četiri godine kasnije još uvijek nije dogodilo. Naši izvori iz banke otkrivaju da je bivša uprava s partnerima, indijskom kompanijom Infosys te domaćim Compingom, dosad dogovarala šest ili sedam termina za implementaciju sustava, ali da ti rokovi nikada nisu ispoštivani. S obzirom da oni nisu ugrađeni u ugovor, moguće ih je bez posljedica pomicati u nedogled. Ipak, i indijska tvrtka, ali i lokalni partner Comping na svojim internetskim stranicama hvale se dosad ostvarenim poslovima s HPB-om. Na Compingovoj stranici posao s HPB-om je naveden kao jedna od referenci uz tvrtke kao što su HT, HEP, ali i Grad Zagreb i Grad Zadar te nekoliko državnih institucija, među kojima je i Ministarstvo zdravstva.

Iako se s primjenom kasni, Poštanska banka je dosad za sustav koji nije proradio platila 112 milijuna kuna, službeno su otkrili iz HPB-a, najavljujući da će ostatak platiti tek po »završetku projekta«. A projekt bi trebao završiti, odnosno sustav početi s radom, početkom sljedeće godine, vjeruju u HPB-u, jer, kako poručuju, to je projekt od najvećeg prioriteta za banku, Upravu, ali i sve zaposlenike koji ulažu napore u njegov završetak.

Na pitanje zašto gotovo četiri godine nakon potpisivanja ugovora informacijski sustav nije proradio, iz banke odgovaraju da za to postoje tri osnovna razloga, a prvi je »širenje opsega projekta uzrokovanog rastom i razvojem banke kroz ponudu novih proizvoda i usluga te velikim brojem poslovnih i informatičkih projekta«. U 2005. godini banka je, napominju, imala tri poslovnice dok sada ima poslovnu mrežu od 40-ak podružnica i poslovnica te nudi cijelu paletu konkurentnih proizvoda i usluga, a broj zaposlenika je narastao s 300 na tisuću. Uz drugi razlog, veliki broj potrebnih prilagodbi, radi toga što banka posluje u preko tisuću poštanskih ureda, ali i zbog zahtjeva regulatora, iz HPB-a priznaju i treći razlog, odnosno »premali broj vlastitih kvalitetnih resursa za sve projekte koji su bili u tijeku ili su dovršeni u posljednje četiri godine«.

Tako ispada da banka od tisuću ljudi ima premalo resursa, da je implementaciju informacijskog sustava onemogućavalo to što je širila broj poslovnica i što posluje na šalterima Hrvatske pošte, kao da to i tadašnja uprava, ali i oni koji su se prihvatili posla implementacije novog informacijskog sustava, nisu morali znati 2006 godine. Jedan od članova Nadzornog odbora banke s kojim smo razgovarali ističe da nije stručnjak za informatiku, pogotovu za specifičnosti koje na tom polju traži bankarski sustav, ali da i veće neznalice znaju da je četiri godine u informatičkoj tehnologiji cijela vječnost, pa najavljuje da će tražiti podatke o tome je li u međuvremenu kupljena neka oprema i koliko je ona i danas u korak s vremenom te koliko je banka izgubila na tome.

Razlozi kašnjenja

– širenje banke s tri poslovnice na 40 podružnica i poslovnica,

– veliki broj potrebnih prilagodbi,

– premali broj vlastitih kvalitetnih resursa.

Amortizacija povećava gubitak

Iako se još ne može koristiti novim informacijskim sustavom za kojeg je već platila 112 milijuna kuna i koji će je koštati još 38 milijuna kuna, banka bi zbog tog projekta, koji je trebao unaprijediti njezino poslovanje, mogla dodatno povećati ionako zabrinjavajući gubitak od 400 milijuna kuna. Na visoko ulaganje u imovinu od 150 milijuna kuna banka dosad nije »odradila« amortizaciju, odnosno smanjila njezinu vrijednost, pa će to morati učiniti možda već u idućoj godini, S obzirom na visoke stope amortizacije na informatičku imovinu, bit će visoki i troškovi amortizacije koji će dodatno utjecati na gubitak ili dobit banke. Moguće je da će banka morati predvidjeti troškove amortizacije i prije nego što sustav proradi.

This entry was posted on 28/11/2009 at 4:20 pm and is filed under ICT governance. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply (name & email required)

You must be logged in to post a comment.