1-3% IT budžeta hrvatskih tvrtki ulaže se u informacijsku sigurnost

October 15, 2009 // Posted in ICT sigurnost  

“Štednja na krivom mjestu?
Svega 1-3% IT budžeta hrvatskih tvrtki ulaže se u informacijsku sigurnost

Preko polovice ispitanika najviše pozornosti posvećuje zaštiti od interne prevare, dakle manipulacije podacima od strane vlastitih zaposlenika.
Inicijative za smanjenje troškova u svezi informacijske tehnologije u proteklih su godinu dana najviše utjecale na odluke o razvoju IT odjela u hrvatskim tvrtkama. Uprave u našim tvrtkama ne posvećuju dovoljno pozornosti privatnosti podataka, iako u dosta velikom postotku zajednički s IT menadžerima donose odluke o IT projektima. Svega 1 do 3 posto budžeta namijenjenog IT odjelima u hrvatskim tvrtkama troši se na pitanja informacijske sigurnosti, pokazuje istraživanje konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte Uravnoteženost poslovnih i IT odjela.
Kao i u Hrvatskoj, i u ostatku Europe smanjenje troškova je postalo čimbenik koji najviše utječe na odluke u vezi informacijskih tehnologija. Međutim, s tim u vezi postoje primjetne razlike među regijama u svijetu, što je vjerojatno odraz različitog utjecaja ekonomske krize. Tako na odluke u vezi IT-a na području Sjeverne i Južne Amerike najviše utječu fluktuiranja u cijeni tehnologije, dok u azijskoj regiji pojava novih tehnologija igra značajniju ulogu no drugdje.
“Istraživanje je ukazalo na učestalu praksu tvrtki da odluke u vezi IT-a ne donose sustavno. Čak tri od pet ispitanika na globalnoj razini ističe da se na sastancima uprave nikad ne raspravlja o odlukama vezanim za IT. U Hrvatskoj je situacija nešto bolja, pa polovica ispitanika ističe da uprava odlučuje o razvoju IT odjela zajedno s IT menadžerima,” ističe Ivica Perica, menadžer u Odjelu za upravljanje rizicima u Deloitteu.
Međutim, kad je riječ o informacijskoj sigurnosti, preko polovice ispitanika najviše pozornosti posvećuje zaštiti od interne prevare, dakle manipulacije podacima od strane vlastitih zaposlenika. Najskeptičniji po tom pitanju su ispitanici iz Europe, no primjetan je nedostatak svijesti o stvarnom broju povreda sigurnosti i ozbiljnosti te prijetnje. Budžeti alocirani za IT sigurnost i dalje zaostaju za stvarnim razmjerima prijetnji koje postaju sve kompleksnije, baš kao što se usložnjavaju i regulatorni zahtjevi. Oko 45 posto ispitanika u Hrvatskoj prihvaća outsourcing (eksternalizaciju) IT usluga, dok je u svijetu taj trend prošireniji, budući da se outsourcingom koristi 60 posto tvrtki.
U ovogodišnjem Deloitteovom istraživanju sudjelovalo je preko 1800 ispitanika iz 28 zemalja diljem svijeta. Ovo je prva godina da su istraživanjem obuhvaćene i hrvatske tvrtke, s udjelom od 4,4 posto u sveukupnom broju kompanija. U istraživanju su sudjelovale tvrtke iz financijskog sektora, proizvodnje, robe široke potrošnje, tehnologije, farmaceutike, javnog sektora, transporta, telekomunikacija, energetike, automobilske industrije, nekretnina i drugih sektora.”

(preuzeto s: Internet Monitor, 15.10.2009.)

Komentar: izbacimo iz analize bankarski i financijski sektor te nekoliko tvrtki koje se bave visokom tehonologijom i naslov bi lako mogao biti “Čak 1-3 promila IT budžeta hrvatskih tvrtki ulaže se u informacijsku sigurnost”.

This entry was posted on October 15, 2009 at 2:41 pm and is filed under ICT sigurnost. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply (name & email required)

You must be logged in to post a comment.