Forenzika GPS uređaja

05/10/2009 // Posted in ICT forenzika  

Širenjem i integracijom uređaja potrošačke elektronike zadnjih godina pojavila se i forenzika GSM uređaja. GSM uređaji imaju procesor, memoriju i vrlo često u sebi sadrže podatke o rutama i lokacijama na kojima se GSM uređaj nalazio što može biti dodatni pokazatelj u dokazivanju u nekom slučaju s kriminalnom pozadinom.

U zadnjih nekoliko godina pojavili su se i vrlo jeftini uređaji za ometanje GSM signala koji u potpunosti mogu obezvrijediti klasične kombinirane uređaje koji koriste GPS i podatkovnu vezu (GPRS/UMTS/HSDPA) koji se koriste  za osiguravanje praćenih vozila (skupocjeni automobili, vozila koja prevoze vrijedne pošiljke ili novac). Ometači GSM i GPS signala mogu se kupiti već za 60 do 90 US$!

GPS sistem - sudski vještak informatike i telekomunikacija Saša Aksentijević

Smatra se da je sljedeći korak koji će vjerojatno poduzeti pripadnici kriminalnog miljea GPS spoofing. U potencijalnom scenariju tako bi bilo moguće oteti vozilo koje je praćeno preko GPSa a koje prevozi npr. novac, lažirati signal i nastaviti ga emitirati preko podatkovne veze dok je vozilo u biti oteto i prepraćeno na posve drugu lokaciju.

GPS spoofing - sudski vještak informatike i telekomunikacija Saša Aksentijević

GPS spoofing - sudski vještak informatike i telekomunikacija Saša Aksentijević

Testovi provedeni u Velikoj Britaniji pokazuju kako postoje na crnom tržištu uređaji snage 2 W koji su sposobni ovisno o konfiguraciji terena ometati propagaciju GPS signala u radijusu do 30 km i koji vrlo dobro obavljaju svoju zadaću.

Protumjera za ovakve sustave je uglavnom korištenje zemaljskih lokacijskih sustava koji imaju funkciju zamjenskih lokacijskih sustava i koji su se počeli razvijati nakon Drugog svjetskog rata a koji su upravo zbog relativno lakog ometanja GPS signala ponovo dobili na važnosti. Takav sustav je npr. eLoran.  Oni su ipak nešto manje osjetljivi na ometanje ovog tipa no daleko su od komercijalne uporabljivosti u gotovo svim uvjetima i na svim lokacijama što je značajka GPS sustava.

Loran C - sudski vještak informatike i telekomunikacija Saša Aksentijević

This entry was posted on 05/10/2009 at 1:21 pm and is filed under ICT forenzika. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply (name & email required)

You must be logged in to post a comment.