Perspektive ICT industrije u Republici Hrvatskoj

07/04/2009 // Posted in ICT governance  

ICT sektor će u Hrvatskoj do 2012. izgubiti i do 12 milijarda kuna

Izvor: Slobodna Dalmacija · Autor: Marijana Šešo , 06.04.2009.

Najnovije procjene za tržište informacijsko-komunikacijskih tehnologije (ICT) pokazuju da su, zbog svjetske ekonomske krize, i u Hrvatskoj do 2012. godine mogući gubici od čak 12 milijarda kuna.

Taj iznos odgovara dvogodišnjoj hrvatskoj ICT potrošnji, a ulaganja u informatiku ove godine past će šest posto, što iznosi 6,19 milijarda kuna, kaže Boris Žitnik, direktor analitičke kuće IDC Adriatics.

Kresanje budžeta dotaknut će sve segmente, od nabave kompjutora i servera do novih programa, ali i usluga održavanja te sustava zaštite.

Unatoč crnim predviđanjima, ICT kompanije koje posluju u Hrvatskoj za prošlu su fiskalnu godinu redom iznijele pozitivne ili neutralne rezultate poslovanja, najavljujući ipak da će ove godine poduzeti sve kako im prihod i dobit ne bi previše padali.

HP planira ostati tržišni lider, ali očekuje smanjenje ukupnog prihoda za dva do pet posto, King-ICT se uz kontinuitet poslovanja u zemlji namjerava širiti u regiju, SAP planira daljnji rast broja klijenata i prihoda.Tko je u procjenama bio realan, pokazat će kraj godine.

Zato je aktivnosti više nego ikad ranije, u provođenju projekata svi su agresivniji, a u ulaganjima konzervativni, kako se ne bi izlagali nepotrebnim rizicima.

Kako mjere štednje u većini poduzeća uključuju rezanje proračuna za informatiku, očito je došlo vrijeme kada se izbacuje sve što nije nužno. Pri tome su bankarski i telekomunikacijski sektori manje drastični u štednji, jer zbog tržišne orijentacije i konkurencije ne mogu priuštiti stagnaciju. Primjetno je da čak i oni svaku kunu okrenu deset puta prije trošenja.

Pri sklapanju novih ugovora posljednja tri mjeseca svi se klijenti cjenkaju, pa od dobavljača traže veću kvalitetu usluga, ali i niže cijene koje su pale na razinu nezamislivu još prošle godine, kaže Ivan Gabrić, predstavnik Uprave najvećeg domaćeg sistem integratora, tvrtke “Combis”.

Rušenje cijena u krizi pravi je trenutak za ulaganja ako se za to ima sredstava i izdržljivosti dok recesija ne mine. No, za to još nije nastupio pravi trenutak, jer tržište nije dodirnulo samo dno.

Još ima prostora za pojeftinjenje proizvoda i usluga, a onda će na ICT tržištu nastupiti doba preživljavanja najboljih.

This entry was posted on 07/04/2009 at 9:44 pm and is filed under ICT governance. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply (name & email required)

You must be logged in to post a comment.